Educatie

Leer meer over de geschiedenis, het dorp en de dieren met de lesbrief, een gastles & bezoek

Lesbrief, gastles & bezoek

LEER OVER ONZE DIEREN EN ONS DORP

Wist u dat er een gratis lesbrief is over de hertenkamp en dat er een lesuurtje is voor scholen?
Met de brief willen we mensen spelenderwijs meer bewust maken over de dierenwereld en het milieu, als ook de sociale functie van de hertenkamp in ons dorp. Niet alleen willen we mensen kennis laten maken met de prachtige dieren in ons eigen hertenkamp en alle interessante weetjes of grappige feitjes, maar ook de belangrijke rol die het heeft voor de vrijwilligers die er werken en de bewoners van ons dorp.

De lesbrief ontving het Keurmerk TIS Lesmateriaal. Dat betekent dat de opdrachten aansluiten bij één of meerdere kerndoelen, in een online lesomgeving kan worden geplaatst én – heel belangrijk – getoetst en goed bevonden is door een team van docenten.
Daar zijn we best een beetje trots op!

Download hier gratis: Lesbrief Hertenkamp met keurmerk

De lesbrief bevat vakoverstijgende lesopdrachten en is bedoeld om u als docent of begeleider meer achtergrondinformatie en handvatten te geven om de vragen/ opmerkingen, meningen en kwesties die bij de mensen en leerlingen leven vooral de ruimte te geven na het lezen van de dier-informatie en het bezoek aan ons hertenkamp.

Omslag lesbrief - 15 pagina's

Behalve INFORMATIE over de dieren, waarmee u uw leerlingen gericht naar de hertenkamp kan laten komen, treft u ook een stukje GESCHIEDENIS aan. Daarmee plaatsen we de hertenkamp in een duurzame context en gaan leerlingen begrijpen dat de hertenkamp al een eeuwen (!) onderdeel is van hun eigen SOCIALE LEEFOMGEVING.
Met een aantal thematische handreikingen kunt u na afloop van het bezoek verder met elkaar in gesprek om de beleving van het bezoek te VERWERKEN.
Moeilijke woorden zijn uitgelegd en historisch toegelicht.

Wilt u voor het gehele programma (kennis, tekenopdracht, gastles & bezoek) gaan?
Het leent zich uitstekend voor een projectmatige aanpak en is vakoverstijgend: geschiedenis, maatschappijleer,  kunstgeschiedenis, biologie. Met thema’s als milieu, architectuur, verdraagzaamheid, diversiteit, dierenbescherming, verzorging is dit lesprogramma bovendien uitermate actueel.


GASTLES & BEZOEK
Gastles door beheerder/vrijwilliger in de klas & bezoek aan de hertenkamp

Gastles
Nodig de beheerder of een vrijwilliger van de hertenkamp uit in uw klas.
In een les van 45 minuten vertelt de beheerder of een vrijwilliger alles over de dieren en de verzorging ervan. De kinderen krijgen alle gelegenheid om vragen te stellen. In de les behandelen we 3 verschillende dieren die bij ons wonen. Er zijn verschillende diersoorten waar je zelf een keuze in kan maken. 

De voorlichting wordt gegeven vanaf peuterleeftijd tot ouderen met of zonder beperking.
Hygiëne voor mens en dier is voor ons erg belangrijk, wij laten dit zien tijdens de gastlessen. Ook wordt er verteld wat het inhoudt om de dieren goed te verzorgen, het werken met onze diersoorten, het opvoeden van dieren en alles wat erbij komt kijken.

Groepen waar voorlichting aan gegeven kan worden:
-Basisonderwijs
-Voortgezet onderwijs
-Middelbaar beroepsonderwijs
-Scouting
-Zorgvragers (hier adviseren wij ook een ‘aaiuurtje’ voor)

Staat uw doelgroep er niet tussen? Geen nood dit zijn wat voorbeelden neem gerust contact op!

–Kosten gastles – 45 minuten door beheerder/vrijwilliger € 35,-*

Bezoek aan het hertenkamp
Wij hebben meerdere dieren van de zelfde soort. Het dier kan tijdens het bezoek van dichtbij bekeken, aangeraakt en gevoerd worden. Een bezoek duurt 45 minuten en wordt door een vrijwilliger of de beheerder begeleid. Er kunnen per bezoek maximaal 15 kinderen mee.

Wij verwachten dat de docent die meekomt actief toezicht houdt op de kinderen. Er mogen maximaal twee ouders mee als begeleiders, ook van hen verwachten wij dat zij actief toezicht houden op de kinderen.

NB Wij hebben vertrouwen in onze dieren, zolang ze niet onder druk komen te staan. De kinderen mogen mee op eigen risico. De dieren in het kamp zijn tam, maar het zijn géén kinderboerderij-dieren. Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade aan kleding of verwondingen toegebracht door de dieren.

–Kosten bezoek tot 15 kinderen per keer – 45 minuten € 35,-+
Voor een hele klas van zeg dertig kinderen is dat dus 2x 45 minuten € 70,-*

Voor de gastles & bezoek mailt u naar:
info@hertenkampbloemendaal.nl

*De opbrengst volledig ten goede aan de dieren van het Hertenkamp.